Home Amsterdam Barcelona Bordeaux Brussel Ieper Ljubljana Londen Nantes Parijs Reisverslag Links AZ

Wat is er te doen in Mexicaanse Tulum?

Mexico
Tulum

Wie naar Mexico reist mag Tulum niet overslaan. Het is een van de tofste bezienswaardigheden van het land. Het is gezegend met hagelwitte zandstranden, eeuwenoude Maya-ruïnes en een gezellig centrum. Het heeft alle ingrediënten voor een heerlijk verblijf.

De spectaculaire Maya-ruïnes met uitzicht op het kristalheldere water van de Caribische Zee, maakt dit niet voor niets een van de bekendste strandbestemmingen in Midden-Amerika.

Wat is er te doen in Tulum?

Tulum is de ideale uitvalsbasis om Yucatan te ontdekken. Een van Mexico's bekendste regio's en er is genoeg te doen in en rondom Tulum. De meeste reizigers komen hier voor de stranden en Maya ruïnes, maar er is meer.

#1 Verken de ruïnes

De ruïnes van Tulum zijn niet alleen goed bewaard gebleven en makkelijk te bezoeken. Ze zijn ook nog eens uniek in hun soort. Het bijzondere is dat de ruïnes van Tulum oude wachttorens zijn die strak langs de kust werden gebouwd. Een bijzonder gezicht! De mooiste ruïnes vind je langs Playa Ruinas, het bekendste strand.

#2 Relaxen op de stranden

We noemden al Playa Ruinas. Dit is niet het enige mooie strand. Je vindt hier namelijk genoeg stukjes wit zand. Denk aan Playa Paraíso (Paradise Beach), een favoriet onder de locals. Door het bijna doorzichtige zeewater kun je hier ook heel goed snorkelen. Daarnaast vind je op de meeste stranden gezellige beach bars en restaurants waardoor het de ideale plek is om even lekker te relaxen.

#3 Bezoek de cenotes

Cenotes zijn een soort sinkholes onder water, die heel erg populair zijn bij duikers, zwemmers en avonturiers. In Tulum vind je er genoeg. De bekendste is Gran Cenote dat ooit door de oude Maya's als heilig werd vereerd. Het water van de cenotes is vaak koud, maar kirstalhelder!

#4 Geniet van het eten

Tulum staat bekend als een van de beste plekken voor liefhebbers van lekker eten. Je vindt hier een groot aantal trendy restaurants, maar ook de street food scene is hier bekend. Of het nu gaat om heerlijke taco's langs de weg, vers kokoswater of bijzondere ijsjes, Tulum is een van Mexico's beste streetfood-bestemmingen.

#5 Ontdek wildlife

Je verwacht het misschien niet, maar in Tulum vind je een breed scala aan wildlife. In de nabijgelegen jungles vind je onder andere apen en zelfs jaguars, hoewel die lastig te spotten zijn. Verder vind je hier natuurlijk veel zeeschildpadden. Een van de beste plekken om wildlife te spotten is het Sian Ka’an Biosphere Reserve. Het grootste beschermde natuurgebied in de Caribbean.

#6 Verken Tulum op de fiets

Een van de beste manieren om Tulum te verkennen is op de fiets. Fietsen zijn overal te huur en de wegen zijn prima. Gewapend met water en je camera kun je hier de hele dag de mooiste plekken ontdekken in je eigen tempo. Het geeft je veel meer vrijheid dan een taxi of het openbaar vervoer.

#7 Maak een uitstapje naar Coba

Tulum heeft indrukwekkende ruïnes, maar deze liggen allemaal langs de kust. Als je een keer wat anders wil zien, moet je zeker langs Coba gaan. Coba ligt op 50 kilometer van Tulum en is een van de meest onderschatte Maya ruïnes van Mexico. Je kunt naar de top van de ruïnes klimmen waar je een schitterend uitzicht hebt over de jungle. Probeer hier te zijn tijdens zonsondergang. Extra mooi!

© Renzo Vanhoorelbeke